Palveluskoirat

Lista kilpailuoikeudet omaavista palveluskoiraroduista SPKL:n sivuilta.

Palveluskoirakokeissa koe jakaantuu varsinaiseen maastolajiin (max 170p), esineruutuun (max 30p) sekä tottelevaisuuteen (max 100p). Koulutustunnuksen saadakseen on koirakon saavutettava tottelevaisuudesta vähintään 70% (70p) ja maasto-osuuksista 75% (150p). Luokkia on kolme: 1-luokka, 2-luokka ja 3-luokka. Luokittain kokeen vaativuus lisääntyy, maastossa joko matkojen ja alueiden suurenemisena tai tehtävään käytettävän ajan lyhenemisenä, tottelevaisuudessa mukaan tulee vaativampia liikkeitä.


Haku (PAHA, koulutustunnus HK)

Haussa koiran tulee ilmavainua käyttäen etsiä merkityltä, määrätyn kokoiselta alueelta sinne etukäteen piiloutuneet ihmiset (maalimiehet). Koira ilmaisee löytämänsä maalimiehen joko haukkumalla tai tuomalla ohjaajalleen ns. ilmaisurullan. Hakukoiran ei ole välttämätöntä mitenkään erityisesti tykätä vieraista ihmisistä, mutta se ei saa myöskään olla arka tai aggressiivinen. Pääasia, että koira on motivoitavissa joko ruualla tai lelulla, näin sille voidaan opettaa haluttua toimintaa. Harjoittelu tapahtuu vapaana, joten koiralla on oltava perustottelevaisuus hallussa, jotta se pysyy ohjaajansa hallinnassa.

Haun treenaaminen edellyttää treeniryhmää. Jokainen ohjaaja toimii toisille koirille maalimiehenä ja treenaa omalla vuorollaan oman koiransa. Treenit kestävät koiramäärästä riippuen vähintään 2-3h kerrallaan ja edistymisen nimissä niitä on oltava 1-2 kertaa viikossa. Haku on siten hyvin aikaa vievä ja sitoutumista vaativa laji.

Yhdistyksessä on tällä hetkellä muutama hakuryhmä. Uudet harrastajat pääsevät toimintaan mukaan joko lajiintututumiskurssien kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä ryhmien vetäjiin ja menemällä tutustumaan normaaleihin treeneihin. Ryhmien vetäjien yhteystiedot saat sähköpotilla koulutusvastaavalta: koulutusvastaava(at)mpky.net.

MPKY:n hakukoiria vuosien varrelta


apkn Forest Stars Indiana Girl & Airi Lailavuo, HK3 2015
apkn Patchcoat Rigmarole & Hanna Turunen, HK3 2014
bptu Mustantassun Kerkko & Maija Paukkala, HK3 2013
bu Pegetrix Leonardo & Anna Dunderfelt, HK3 2008
hwu Huvimetsän Beldar & Hanna Jokinen, HK3 2008
bu Vuorman Oliver & Kristiina Pärnänen, HK3 2007
spu Frau Fortuna Jeti & Arja Peltonen, HK3 2006
aku Kankaan Apassi, om. Sari Ruth, ohjaaja Ari Ruth, KVA 2005


Jälki

Palveluskoirien jälki voidaan jakaa metsäjälkeen (PAJÄ, koulutustunnus JK) ja erikoisjälkeen (PAEJ, koulutustunnus FH, kutsutaan myös peltojäljeksi). Koira jäljestää ihmisen tekemää jälkeä ja ilmaisee jäljelle jätetyt esineet. Arvostelu metsä- ja erikoisjäljellä on hyvin erilaista ja koiran kouluttaminen painottuu hieman eri asioihin riippuen siitä, kumpaa haluaa harrastaa. Alkeiskoulutus metsäjäljellekin on usein tapana tehdä pellolla (nurmikolla).

Jäljen alkeiskoulutus on helpointa, jos koira on luontaisesti ahne. Jäljellä koiran ei tarvitse olla lainkaan tekemisissä vieraiden ihmisten kanssa, joten se voi sopia hakua paremmin myös aremmille koirille. Jäljestäminen tapahtuu aina koira kytkettynä.

Jälkeä treenataan paljon yksin ja se sopii siksi kaikille; voit treenata vapaasti omien aikataulujesi mukaisesti. Koirakon taitojen karttuessa on tärkeää ajaa välillä myös vieraan tekemiä jälkiä, jotta ohjaaja oppii lukemaan koiraansa ja koira ei totu jäljestämään vain oman ohjaajan tallaamaa, tutun hajuista jälkeä. Jos ohjaaja tietää missä jälki menee, alitajuisen koiran ohjaamisen riski on myös suuri.

Erikoisjälki eroaa muista pk-lajeista siten, että siinä on vain jäljestysosuus, ei lainkaan tottelevaisuutta eikä esineruutua. BH-koe on kuitenkin oltava suoritettu ennen kokeeseen menoa.

MPKY:ssa jälkiharrastajia on tällä hetkellä varsin vähän. Kuitenkin sekä metsä- että peltojälkeen on pienet omatoimiryhmät. Toimintaan pääsee parhaiten mukaan seuraamalla ilmoittelua MPKY:n Jäsenet -ryhmässä (edellyttää yhdistyksen jäsenyyttä). Jälkiharrastus edellyttää omaa aktiivisuutta; moni kokenut harrastajamme lähtee mielellään mukaan katsomaan treenisi, kunhan itse sovit paikan ja ajan.

MPKY:n metsäjälkikoiria vuosien varrelta


spkn Klopotes Alma & Niina Hautamäki, JK3 2016
mu Takkutukan Uudet Kujeet & Laura Lindeman, KVA 2014
bptn Belgeleen Nirso & Maija Paukkala, JK3 2013
bpmu Tammikallion Hurmuri Hippo & Leila Weide, KVA 2012
bpmu Tammikallion Banzai & Johanna Hyvänen, KVA 2011


MPKY:n peltojälkikoiria vuosien varrelta

mu Takkutukan Uudet Kujeet & Laura Lindeman, FH1 2016
vpu Kustom Karake's Rocka Rolla & Heidi Kantanen, FH1 2014
bptn Belgeleen Nirso & Maija Paukkala, FH1 2013
bpmn Ruutipussi Emäntä & Sanna Hurri FH1, 2012

kuvat: Laura Lindeman ja Eija Taipalinen